Храмът „Св. Неделя“

Вторият по големите храм в столицата е посветен на Св. Кириакия (Св. Неделя). Дълго време църквата носи името „Св. Крал“, заради мощите на сръбския крал Стефан Урош II Милутин, които били съхранявани в храма.

През XVI в. Стефан Герлах, немски пътешественик, посещава София и разказва, че в града има дванадесет църкви, сред които и такава, носеща името „Кириаки“. Вярва се, че тя е била построена през X век. и направена от дърво.

През 1853 г. софиянци решили да изградят величествен храм на мястото на остарялата църква. Ръководител на строежа, започнал през 1856 г., бил пещерския майстор Петър Казов.

При земетресението от 1858 г. храмът пострадал и били необходими нови средства за неговото довършване. Заради съмнения за присвоявания на пари, градските първенци спират строежа. Едва три години по-късно работите продължават. През 1863 г. новият храм е завършен, а през 1867 г. е и осветен.

След Освобождението столичани поискали да имат още по-голям и хубав катедрален храм. Със задачата се заема арх. Никола Лазаров, който проектира сградата през 1898 г. Само за три години строежът е завършен!

На 16 април 1925 г., по време на опелото на ген. Константин Георгиев, убит два дни по-рано, в църквата е осъществен най-големият атентат в българската история. Над 200 души, сред които голяма част от българския военен и политически елит, са убити при експлозия, при която се срутва покрива на храма. Атентатът е организиран от Военната организация на Българската комунистическа партия, които са отговорни и за убийството на ген. Георгиев. Храмът е почти изцяло разрушен.

През 1927 г. е проведен конкурс за преустройство на църквата. Той е спечелен от архитектурния тандем Иван Васильов и Димитър Цолов, които са автори и на сградата на БНБ. През април 1933 г. новоизградения храм е осветен.

Днес всички софиянци и гости на града могат да се любуват на този архитектурен паметник, запазил в себе си спомена за миналото на столицата!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap